M’era Luna 2013 beszámoló

A 2013-as M’era Luna nagyon vegyes, és izgalmas koncerteket hozott. Mind az újabb mind a régebbi de megújuló bandák jelen voltak a fesztiválon.

Diorama

A szombati nap első arca akit megnéztünk a Diorama volt. A bandában ugyan változatlanok a tagok mégis Torben a megszokott külső helyett engem egy elhagyott lélekre emlékeztetett. Borostával és egészen szakadt cuccban lépett a színpadra, és annak ellenére hogy magával ragadó személyiség, most nem jött át az a picit őrült energia amit általában át tud adni egy-egy koncert alkalmával.
A banda első albuma 1999-ben látott napvilágot, majd évről évre jöttek az albumok. Az első album mind a kritikusok, mind a rajongók körében nagy sikert aratott, de a 2001-ben megjelent következő lemezen szereplő „ Advance” a maga picit agresszívabb elektronikus hangzásával már listavezető lett.
A tagokat más projektekben is láthatjuk mint a Diary of Dreams, illetve a Frozen Plazma, ugyancsak kedvelt és neves bandák.

A legújabb album a „ Even The Devil Doesn’t care” 2013-ban jelent meg amely nagy hatással volt a mostani koncert hangulatára, persze azért a nagy kedvencek is helyet kaptak a régi rajongók kedvéért mint az Erase me.

The Crüxshadows

A második banda külön kedves a számomra. A Crüxshadows ugyan változatlan képet mutat mind a performance mind a stílusjegyekben, a tagok évről- évre cserélődnek. Ismét új arcokat láttam a színpadin de az egyetlen ami meg is ragadt az hogy a szőke táncoslányok helyett most fekete hajúak vették át a terepet.
Rouge a banda frontembere ugyanazon mozdulatokkal veszi birtokba a színpadot és szokásához híven le is néz a rajongókhoz. Őszintén kedves és még mindig ugyanazt a pozitív hangulatot nyújtja mint eddig. A koncert ugyan megszokott de nem szokványos. Nagyon jó hangulatban telik, sokan élvezik a show-t. Külön öröm nekem hogy utolsó számként a Birthday című számot játszák, kicsim magamra is veszem hiszen még benne vannak a 8 napban. :)

Haujobb

A következő koncertbe ugyan csak belenéztünk picit hiányoltam a show részét a koncertből. Ugyan a Haujobb az elektronikus színtér jeles képviselője és hangzásilag nem is okoznak csalódást, mégis egy ekkora fesztiválon szeretnék látni valami kis pluszt a bandától, valamit amitől elakad a szavam, de mivel láttam már őket többször és a koncert szinte ugyanaz volt így az örömködés elmaradt és mi tovább is léptünk a következő előadóra.

A következő banda evvel ellentétben mindent felsorakoztatott amit csak lehet egy színpadon. Ugyan furcsa hogy kis színpadot kaptak, de azért nagy kíváncsisággal fogadtam a sokat látott Gothministert.

Gothmisiter:

A banda régen meghatározó szereplője a fesztiváloknak, nagyon látványos show-kal készülnek általában a koncertekre, itt is kitettek magukért. A tűzelemek, gitárból kiömlő tüzijáték mellett a szörnyek egész hada lépett fel a színpadra.
Az énekesünk is megér egy misét , de itt most eltörpül az először előbukkandó zombie, vagy mocsári szörnyhöz képest, majd a kis szörnyecske kit karjában ringatott kisedürlt hogy egy farkasember gyermeke. Áilletve ha már a szörnyeknék vagyunk akkor szegény kislányt láncfűrésszel fejezte le Bjorn.
A dalok között megszoktuk a Devilt itt is a koncert elején már helyet is kapott.
A Norvég banda akik már több mint 10 éve jelen vannak a Német fesztiválokon kicsit keményebb hangzást képviselnek, az elektornikus alapokra egy industrial metál egyveleget zúznak rá.
Természetesen aki nem is szereti ezt a fajta zenét, mégis szívesen maradt a hangárban hiszen a látványt megéri megnézni akkor ha nem is a kedvenc bandánkról van szó.

Deine Lakaien

Eközben a nagyszínpadon a szöges ellentettje kerül felhozatalra. A művészet és tökéletes hangzás a Deine Lakaien , a több mint 20 éve jelen lévő banda most egy akusztikus koncerttel örvendeztetett meg minket. A hangjuk egyszerűen fantasztikus, itt jön a képbe mikor a különböző stílusú egyedek tudják értékelni a minőséges, és nagyon jó kis pihenőt jelent minden fülnek egy kis nyugodalom, csak Veljanov szépen csnegő hangja az ami átjárja a fesztivált.

A nap utolsó bandája a várva várt HIM

Elég régen vagyok jelen a fesztiválok közt több százezer képet készítettem mégis megremeg a kezem mikor a HIM-re indulok. Nagyon régen pici lány koromban meghatározott ez a banda, és megfogadtam hogy róluk kell készítenem képeket, itt az alkalom. Ugyan 1,5 számot adnak a szervezők, minek is több : ) De akkor is hatalmas élmény. Picit el is vonja a figyelmem a koncertről, hiszen Ville hangja megnyugtató nem is kell odafigyelnem hogy tudjam miket is énekel.

Forrás:www.setlist/fm.com

A playlist majdnem megegyezik a Novarock setlistjével. Néhány szám mind a Love and Death Embrace új benne de az új albumról és a régebbi lemezekről is előkerülnek a All Lips go blue, Join me in Death, Wicked Game… majdnem az összes albumot érintik a számok. Eközben amit nagyon hiányoltam az osztrák koncerten végre előkerül egy cigi és egy sör is:) Megnyugodtam Ville nem változott akkorát, nekem ez hozzátartozik a koncerthez. :)

Cassandra

Reports