„Megrázó és felkavaró”-Marina Carr: A Macskalápon-By the Bog of Cats…

Marina Carr Írországban született, 1946-ban. Első bemutatója 1989-ben, Dublinban volt, amellyel nagy feltűnést keltett, alig 25 évesen.

Művei azóta világszerte műsoron vannak. Bár Magyarországon még nem túl ismert, ’A Macskalápon’ című darabját mindenképp érdemes megnézni.
Stílusa nagyon egyedi, eredeti, jól felismerhető. A cselekmény egészére jellemző az ír monda- és mesevilág sajátságos szürrealitása, ahol a túlvilág alakjai az élők közt járnak, kommunikálnak velük, részei az életnek.
Mélységesen megrázó és felkavaró mű, amely voltaképp egy újra-feldolgozott Médeia adaptáció.
Egy lápvidéken élő asszony drámáját mutatja be, harcát a szeretett férfiért, a lányukért, a házáért, a helyért, ahol él, az egész életéért. Ezzel párhuzamosan meg kell vívnia belső démonaival is, halott öccse, akit Ő ölt meg, és aki szellem formájában megjelenik; édesanyja emléke, aki soha nem szerette igazán, mind nagy szerepet töltenek be a vívódásaiban.
Teszi mindezt úgy, hogy hajnalban megjelenik előtte a Szellemigéző, hogy közölje, este meghal. Mindezzel együtt az első elképedés után rájön az ember, hogy humor is van a műben, méghozzá nem is kevés.
Az egész mű nagyon baljós, a főszereplő Básti Juli és a Macskanőt alakító Csoma Judit zseniálisan kelti életre ezt a hangulatot.

macskalap.jpg

Nem hiszem, hogy ez egy olyan darab, amit el lehet mesélni… ezt látni kell. Átélni. Túlélni.

A magyarországi bemutató 2005. március 25-én volt, a Stúdiószínpadon, ma Gobbi Hilda Színpad.

Szereposztás:

Hester Básti Juli
Mrs. Kilbride Molnár Piroska
Macskanő Csoma Judit
Red Kulka János
Carthage Stohl András
Willow atya Bodrogi Gyula
Caroline Bognár Anna
Monica Pásztor Edina
Joseph Bródy Norbert
Szellemigéző Orosz Róbert
Pincér Ficzere Béla
Josie Vay Viktória/Rónai Lili

-Iolyn-

Art