Schattenwelt fesztivál 2017

Ausztria külvárosában sokadik alkalommal, ismét a nagyon jó hangzással, nagyon jó fénytechnikával felszerelt Multiversum adott otthont a kétnapos Schattenwelt fesztiválnak.
A kétnapos fesztivál fellépői:

November 10. Péntek

·         Project Pitchfork

·         Clan of Xymox

·         Faderhead

·         Ultranoire

·         Pulse

·         4:25twins

·         Terminal State

November 11. Szombat

·         Covenant

·         Funker Vogt

·         Black Nail Cabaret

·         Lolita KompleX

·         Vlad in Tears

·         microClocks

·         ROOT4

Társaságunkkal a szombati napot céloztuk meg, ugyanis nagyon kíváncsiak voltunk, hogy az új felállásban koncertező Funker Vogt milyen hangulatot tud teremteni Chris L. vezetésével. Nagyon kellemesen csalódtunk, ugyanis a funkeres energia és lendület bizony így is magával ragadó, még ha nem is ugyanaz. A zenekar tagjai odatették magukat, a helyszínt megtöltötték azzal az energiával, amit ebben a műfajban annyira szeretünk. A zenei világ Jens Kästel után is megmaradt annak a „military EBM” stílusnak, ami eddig is volt.
Kellemes meglepetés volt, hogy Frozen Autumn lemondása miatt a Black Nail Cabaret szórakoztatta a közönséget. Emkéék a mai napon még a szokásosnál is igényesebben szólaltak meg. Büszkék vagyunk rájuk és az igazat megvallva sokkal jobban beleillenek egy ilyen hangulatú fesztiválba, mint más zenekarok. A fesztivál facebook oldalát böngészve jó érzés, hogy sokan most ismerték meg a zenekart és nagyon jó véleményeket kaptak. Remélem, hogy a magyar synth-noir stílust képviselő zenekarnak ezzel is nő a rajongói köre és még több meghívást kapnak a meghatározó fesztiválokra.
A fesztivál egyébként nem csak zenekaroknak adott otthont, külön meg kell említeni a „kistermet” is, ahol olyan zenék szóltak egész este, mintha visszarepültünk volna az időben. Egész egyszerűen a DJ Martens valami hatalmasat rakott össze.
Visszatérve a színpadra, a mostanában kicsit belassult, melankólikus Covenant ismét a csúcsra tört Daniel Myer szereplésével. Ennek az embernek a tudása, energiája egyszerűen csodákat tett Eskil Simonsson langyosságával, úgy néz ki ez a két frontember kimondottan jól egészíti ki egymást. Tulajdonképpen tudásukat nem összeadták, hanem felszorozták egymással. Hihetetlen profi műsort raktak össze!
Ezen az estén a bécsi Multiversum színpada előtt olyan energiák szabadultak fel, amit csak a Funker és csak Daniel Myer tud előhozni az emberekből. Bár úgy gondolom, hogy ha hazánkból nem képviseltettük volna magunkat sokkal unalmasabb lett volna a színpad előtti élet is, de döntse el mindenki maga, hogy ki hogyan éli meg a zene hatását, kiből mit hoz ki és az hogyan nyilvánul meg. Sok a kritika éri az osztrák közönséget a halvérűsége miatt, bizonyára a zenekaroknak is sokat számít, hogy milyen reakciót tud kiváltani a közönségből, bár én úgy éreztem, hogy a számomra két fontos fellépő a maximumot hozta ki magából.

Programs, Reports