IAMX – ALIVE IN NEW LIGHT ALBUMAJÁNLÓ

Napjaink egyik legegyedibb dalszerzője, és előadója Chris Corner és az általa nyilvános terápiaként emlegetett projektje, az IAMX új stúdióalbumot jelentetett meg az év elején. Chris zenei pályafutását a ’90-es években kezdte a SNEAKER PIMPS alapítójaként. Az IAMX első albuma 2004-ben jelent meg, akkor még vegyesebb fogadtatással. A legújabb albummal együtt, ami az ‘Alive in New Light’ címet kapta, összesen nyolc albumot és ha EP-t adtak ki. A tavaly megjelent zenei kísérletek, az ‘Unfall’ után ez egy igazi “hagyományos” IAMX album, ami stílusában kissé eltér az eddigiektől, de mégsem fog csaóldást okozni a rajongóknak.

Az ‘Alive in New Light’ egy új korszak kezdete Chris és a banda életében. Az album a kaliforniai sivatagban készült, egy lakókocsiban, kilátással a hegyekre. Az londoni születésű Corner néhány Berlinben töltött év után költözött Los Angeles-be. Az előző két album Chris depresszióval folytatott küzdelmére reflektál, míg az ‘Alive in New Light’ a betegségből való felépülést ünnepli. Aggodalomra azért annak sincs oka, aki az eddigi sötét, néhol cinikus, mindenképpen önmaga, és a világ felé kritikusan tekintő dalokat szerette a bandától. Ez sem lett egy flowerpower hippi album Kalifornia ide, vagy oda. Inkább egy metamorfózis leképezése, rengeteg szépséggel, mélységgel és fantasztikusan sűrű, intelligens elektronikus zenével.

Aki követi a Golden Globe díjas ‘Hogyan Ússzunk Meg egy Gyilkosságot’ címen futó sorozatot, annak ismerősen csenghet a címadó dal, és a ‘Mile Deep Hollow’ című szám is. További érdekesség, és számomra kellemes meglepetés is volt, hogy az albumon négy számban is feltűnik, a tetoválóművész, Kat von D is.

Aki még nem hallott róla, Kat von D. tényleg tud énekelni. Rögtön az első dalban fel is tűnik, bár itt még nem feltétlenül kap nagy szerepet. Annál inkább a március elején elkészült videóklipben, amelyet a szigorú internet cenzúra miatt két verzióban kellett megjelentetniük. A cenzúrázatlan verziót a Playboy oldalán nézhetitek meg. A ‘Stardust’ igazi táncolható szinti-szerzemény , amely jó bevezetés a lemez címadó dalához, ami az egyik legmagávalragadóbb dal az egész albumon. Keserédes himnusz, ami beszippant, és reményt ad, hogy van fény az alagút végén. Habár az összes számot szeretem az albumon, azt kell mondjam, az ‘Alive in New Light’ kiemelkedik közülük. A zene, a szöveg, és nem mellékesen Chris gyönyörű hangja, és és énektudása olyan kombináció, amelytől folyamatosan libabőrös az ember. A következős dal, a ‘Break the Chains’ egy segélykiáltás, de egyben megadja a feloldást is. “Give me the Stage, God knows my life needs staging / What the hell else should I do?”

A negyedik szám, a ‘Body Politics’ egy jól táncolható, erotikus hangvételű dal, amit valószínűleg sokat hallunk még az alternatív klubok táncparkettjén. A folytatásban ismét kissé komorabb irányt vesz az album. Az ‘Exit’-ben az erőteljes elektronikus “zajok” fölött Chris lágyan, néhol szinte sikítva énekel intimitásról, és ezzel párhuzamban az őrületről a külvilágban. Olvastam olyan kritikát, ahol a ‘Stalker’ című számot, mint szerelmes évődést mutatják be, de én nem értek egyet ezzel. Szerintem ez az, ami. Egy megszállott vallomás, egy édesnek szánt fenyegetés. “Meg foglak védeni önmagadtól / Nem engedem, hogy a düh újra felemésszen, vagy tönkretegyen”. Ez már valóban egy duett. Kat von D. ebben a dalban tényleg megmutathatta, hogy a hangja is remek.

A ‘Big Man’ visszaidézi a régi időket. Cirkuszi zenére hajazó ritmusa jól passzol a szöveghez. Éles kritika ez azzal a világszerte érezhető groteszk folyamattal szemben, ahogyan az emberek a helyi “Nagy Emberekhez” viszonyulnak. A ‘Mile Deep Hollow’  ismét optimistább képet fest. Egy köszönetnyilvánítás mindazoknak, akik Chris mellett voltak, és segítettek neki legyőzni a depressziót. A ‘The Power and The Glory’ csodás lezárása az albumnak. Temeti a múltat, és sejtet némi reményt a jövő felé. Nem tipikus zongorás ballada. Azt hiszem, ez az egész albumra nézve is elmondható.

Az ‘Alive in New Light’ mestermű. Számomra az első olyan IAMX album, ami tényleg egységes, és a ‘Body Politics’-t kivéve az összes dal mély, elgondolkodtató, miközben áll az ember hátán a szőr a fantasztikusan felépített elektronikus zene hallatán. Minden egyes hangja ott van, ahol lennie kell.

Az európai turné lassan véget ér, de április-májusban a még elkaphatjátok őket az amerikai kontinensen. Én szerencsére még időben reagáltam, és megnézhettem őket Berlinben. Csalódásra ezúttal sem adtak okot. Chris különösen szereti Berlint, de ők tényleg mindenhol igazi show-t csinálnak. A kb. másfél órás koncert alatt olyan energiák szabadultak fel a színpadon, hogy kétlem, hogy bárki a teremben ellent tudott állni neki.

Music video by IAMX performing Stardust. © 2018 IAMX

Kép forrása: https://twitter.com/IAMX/media, Label: Caroline / Universal, Megjelent: 2018. február

Music