Clan Of Xymox interview (2006 wgt)

RonnyEgy zenekar, ami már több mint 20 esztendeje sikeres albumokat készít a rajongók legnagyobb örömére: a Clan Of Xymox, az a banda, akikre ha ránézek a tipikus gothic érzés fog el. Valami olyasmi, ami nem közvetlenül hat ránk, hanem valami, talán Ronny Moorings kisugárzása, talán a dalok szövege, vagy csak a tipikus megjelenés az, ami megfog bennük.

Nagyon vártam hogy megkérdezhessem tőle, hogyan is ír dalokat, és ő, aki ilyen meghatározó ebben a színtérben hogyan is vélekedik a körülötte megváltozott stílusokról.

Már több mint 20 éve adtok ki albumokat, hogy érzed, sokat változtatok?

Ronny Moorings: Mindig új dallamokat keresek, valami inspirálót, valamit, amit még nem használtak, hogy megtaláljam azt a kombinációt, ami valójában megragadja az emberek érdeklődését a bandában, és a zenében.
Igazából a koncepció a Clan Of Xymox- nál, még mindig ugyanaz: a gitárok, a szintetizátor ötvözése, alapvetők a zeneírásnál. Az első naptól egészen mostanáig ezt a formulát használom.

Elengedhetetlen ez a változás, hogy fennmaradjon a banda?

Ronny Moorings: Ha egy zenekar nem jelenik meg egy új szemlélettel a zenéjében, akkor lassú halálra van ítélve, úgy gondolom, ezért van, hogy a Clan Of Xymox –ot a legtöbb ember úgy kezeli, mint egy új bandát, mert mindig megújuló új- és új ötletekkel állunk elő.

Ez alatt a 20 év alatt hogyan tudnád leírni, hogyan változott körülöttetek a gothic színtér?

Clan of XymoxRonny Moorings: Általában úgy tudnám leírni, hogy a Goth- Electro színtér az egyetlen, ahol jól érzem magam, mert nekem nincs más alternatív színtér, aminek tagja lettem volna azelőtt. Minden más ma csak reklám, nem nagyon tudom értékelni a gyors éttermek kultúráját, hangulatát, a kommersz divatos zenét, ami engem teljesen megőrjít.
Tehát a gothic színtér az én világom, beleértve az electro- industrialt, dark- wave-t és minden mást, ebben az irányzatban.
Ezek a stílusok, ahogy a legtöbb alternatív stílus automatikusan olyan embereket teremt, akik öltözködésben és érdeklődésben egyaránt különböznek az átlagtól.
Úgy gondolom, hogy a színtér a legjobbat hozza ki az emberekből, mert amikor ezek az emberek bulizni mennek a legjobbat, akarják kihozni magukból: igényesen felöltöznek hogy az élvezet a szemnek.
Az emberek öltözködése és ismerete az, ami megkülönbözteti őket az átlagostól, ez teszi őket lenyűgöző egyéniségekké.
Az egyetlen dolog, amit szeretnék, ha az emberek kicsit nyitottabbak lennének, és nem ragaszkodnának egyetlen stílushoz a színtéren belül.
A zenekarok stílusai mindig az elődök stílusában fejlődnek, ez egy folyamat és egy érdeklődési evolúció a zenében, lassan új stílusokat teremt és új viselkedési formákat.
Néha az emberek visszamennek az időben, de a saját felfogásuk mindig meghatározó az adott stílusról.
Mint DJ sok különböző zenét küldenek nekem a kiadók, ezekben az a legfontosabb, hogy jó érzéseket keltsenek bennem, és megérintsen. Ennek alapján döntöm el, hogy szeretem-e a dalt vagy nem.
Számomra a jó zenének kellemes dallamokat kell hordoznia, nem törődöm avval, hogy melyik stílushoz tartozik, egészen addig még megvan a varázsa, ez számomra a legfontosabb.

Az új albumotokat „Breaking Point” hallgatva a 80-as évekbeli munkáitok jutottak az eszembe. Tudnál nekem mesélni az albumról?

Ronny Moorings: Nem siettem el az albumírást: Ellentétben a legtöbb bandával, akik bezárkóznak egy stúdióba néhány hónapra, hogy megerőszakolják magukat, és kreatívak legyenek… én úgy határoztam, hogy a legjobb mód a számomra, ha akkor írok, amikor úgy érzem, hogy van inspirációm.
Nem idézhetem vagy tervezhetem meg az inspirációt, csak hagyom… kivárom, hogy megtörténjen velem.

Ahogyan mindig hagyom a közvetlen környezetem, hogy hatással legyen rám, a környezetem alatt nem a fizikai környezetet értem, hanem többnyire embereket, akik mindig az inspirációim forrásai.

Clan of XymoxA szövegek írása sosem tudatos dolog számomra, sok különböző érzelem halmozódik fel bennem, amikről előbb vagy utóbb írni fogok. Szóval egy album egy bizonyos időszak tükörképe.
Zeneileg gyakran inspirál egy pár dallam, mely szikrát gyújt a képzeletemben. Így látok magam előtt néhány hangképet, és egy irányt, amit más dallamokkal tovább építhetek amint egyfajta rend alakul ki hangkollázsban, ezek elmozdulnak egy bizonyos irányba.
Talán néhány szó összepárosítható egyes akkord témákkal, így ötleteket nyerek, hogy mit szeretnék írni, és mely szavak illenek oda, hogy egy bizonyos hangulatot teremtsek, hogy tükrözze azt az érzelmi világot, ami bennem van.
A szövegek a legtöbb esetben olyan eseményeken alapszanak, amiket én magam éltem át, vagy amit magam körül láttam, természetesen, amikor azokra a dolgokra gondolsz, amiket tapasztaltál vagy hallottál, mindig sok mindent tudsz írni róluk.
Minden egyes dalhoz így közelítek, tehát alapvetően, ami történik, hogy néhány év írás után különböző hangulatok az életemből zenévé, és szavakká átalakulnak át.
Persze a múltban előfordultak, hogy inspiráció nélkül ültem volna le dalokat írni a határidők miatt, de ez nálam sohasem működött. Számomra a zene a szívemből jön, és ott nincsenek olyan dolgok, hogy diktálsz magadnak, hogy legyél éppen kreatív, kreatívnak kell érezned magad, mert különben nem fog semmi érdemleges születni.

Ennyi album után nem érzed üresnek magad? Még mindig van inspirációd? Vagy még mindig megvan az a világod, amiből inspirációt nyersz?

Ronny Moorings: Eddig rendben vagyunk. Csak akkor írok, amikor úgy érzem zenét, csinálok, nem, amikor csinálnom kell. Így a dalok dinamikusnak és nem erőltetettnek hallatszanak. Azért tudok még mindig dalokat írni, mert szeretek írni, nem tartok attól, hogy új dalokkal rukkolok elő a jövőben.

Milyen volt a koncertetek a WGT-n? Szeretitek a fesztiválokat?

Ronny Moorings: Hatalmas tömeg volt, végig az egész show alatt, a kommunikáció köztünk és a közönség között nagyon jó volt. Természetesen nagyon szeretem ezeket a nagy fesztiválokat, ezek az év fénypontjai minden művész számára, akik fellépnek itt.
A WGT egy nagyon különleges fesztivál, és több okból is nagyon magasan van a ranglétrán számomra, hanem a legmagasabban.

Dolgoztok egy DVD-n is, ha jól tudom az idei WGT fellépésetek is rajta lesz, mit láthatunk még rajta?

Ronny Moorings: Még nem vagyunk teljesen biztosak, abban hogy mi is lesz a DVD-n egész pontosan. Anyagokat gyűjtünk, és majd meglátjuk mi lesz a végén. Valójában sok felvételt készítünk a nyári fesztiválokról, és ezekből az anyagokból válogatunk majd. Emellett hagyományos videó klipek is helyet kapnak. Akárhogy is addig készítünk felvételeket még készen nem leszünk, de egyelőre még nincs kiemelt szerepe.

Köszönöm hogy megtiszteltél az őszinteségeddel!


Cassandra

Music