Black Nail Cabaret Interjú

Mikor először láttam a BNC-t Emke hangja nagyon megfogott. Bevallom nem vártam, hogy ennyire fog tetszeni, a dalok élvezhetők, az előadás pedig teljesen színvonalas volt. Mikor később a backstagen látom a lányokat, a Covenant felszerelésével „játszanak”, már sokkal kisimultabban mint a koncert előtt.

 blacknailcabaret1b.jpg

  
1.

 Több kisebb koncert után most valódi hírességek előtt léphetettek fel februárban. Milyen érzés volt a Covenant előtt játszani?

BNC:  Rég várt alkalom volt ez, nagyon készültünk rá, lélekben is. Tartottunk attól, hogy az előzenekarra esetleg nem lesznek annyian kíváncsiak, ezért valami igazán méltó produkciót akartunk nyújtani a két húzónév előtt. Azt hiszem ez sikerült, nagyon jól éreztük magunkat a színpadon és utána is.

2. 

Jó alkalom volt hallani titeket, azt láttam a közönségen, hogy nagyon büszke rátok, és természetesnek veszik, hogy támogatnak benneteket, „mert együtt bulizunk” alapon :) Mennyit éreztek ti ebből a támogatásból/ szeretetből?

BNC: A Szikrában nagyon sok átjött ebből! Gondolok itt a szűnni nem akaró tapsra és lelkesedésre, ami baromi jól esett. Az pedig kiváltképp remek érzés, hogy nem csak ismerős arcok csápoltak elől, sok új emberkét fedeztem fel, ami azt jelenti, hogy terjedünk és ez jó. Ezen kívül nem csak koncerteken jön át a támogatás. A minket körülvevő lelkes arcok nélkül sehol sem lennénk. Segítenek, ahol tudnak, ha fellépési vagy pályázati lehetőségről, illetve kiadói kapcsolatról van szó. Nagyon szerencsések vagyunk.

3.

 Az első szembetűnő dolog nekem, hogy a szövegek nem magyarok? Ilyenkor mindig felmerül, hogy miért nem az anyanyelveteken írtok számokat? Könnyebb angol dalokkal érvényesülni?

i.  Mi a helyzet azokkal a magyar rajongókkal akik nem feltétlenül tudnak ilyen szinten angolul. Nem féltek hogy emiatt ők nem érzik magukénak a bandát majd?

 Emke: Én verseket írok magyarul. Egy gondolat először mindig magyarul kerül papírra, nagyon ritka az, hogy egy dalszöveg megírásába egyből angolul kezdek bele. Viszont határozott célunk kitörni külföldre (is) és szeretnénk, hogy mindenkihez eljusson, miről szólnak a dalok. Ezt főleg azért alakítottuk így, mert itthon ez a műfaj nem éppen mainstream és mi nagyobb közönséghez is szeretnénk eljutni. Szerintem, ha ez sikerül, azok is büszkék lesznek ránk, és magukénak éreznek majd, akik nem beszélik jól az angolt.

4.

 Ha jól tudom Emke írja a dalok szövegeit. Miről írsz általában? Tudatosan keresel témákat, vagy mindig arról szólnak a dalok amik megfognak téged?

 BNC: A témák abszolút random módon jönnek, ahogy az ingerek is, amik folyamatosan érnek a hétköznapokon. Legyen az valami, valaki, egy hely, egy hangulat, egy esemény, vagy egy pár vicces sor… Nem nagyon irányítom a témát, az általában nem is működik.

5.

 A külsőtöket illetve nem is tudom, a Berlinben tapaszt Noir stílus jut az eszembe róla, keverve az elengedhetetlen szinti-poppal.  Tudatosan mutattok ilyen képet, vagy egyszerűen ilyen környezetben mozogtok?

BNC:  Tök jó, hogy mindkét kifejezést említetted, mert műfaji meghatározásként mindig a noir synthpopra lyukadunk ki. Valahol tudatos, valahol pedig így alakult. Szándékos a teátrális része, az, hogy történik valami a színpadon a zenén kívül. A stílus pedig magában hordozza azt, amin keresztülmentünk az évek során, értem ez alatt a szubkultúrát, zenét, filmeket, embereket, bulikat stb.

6.

 Terveztek további bővülést? Ahogy láttam volt néhány változás a bandában, hiszen az első koncerten, és most más tagokkal álltatok színpadra ? Gondolok a bővülés alatt esetleges látvány elemek bővítésére, hiszen anno az Arc Macabre kifejezetten ilyen stílusú előadásokat mutatott be?

BNC: Vannak tervek persze, mind zeneileg, mind a performanszok bővítésére a színpadon. Előbbit session zenészekkel, utóbbit főleg kidolgozottabb jelmezekkel/kellékekkel, akár díszletekkel kiegészítve. Jó lenne mindezt nagyban csinálni, de arra is gondolnunk kell, hogyan fogjuk ezt az egészet fuvarozni. Ha többen vagyunk/sok a cucc, kevésbé illetve ritkábban vagyunk mobilizálhatóak. Jön a nyár, parti és fesztiválszezon, szeretnénk minél több helyre menni, egyenlőre igyekszünk kompaktban gondolkodni. Emellett persze folyamatosan agyalunk újabb őrületeken, ami bevált, azt egy darabig visszük tovább.

7.

 Olvastam hogy hamarosan készen lesz az új album. Sikerült már kiadói támogatókat találni? Mire számíthatunk a lemezzel kapcsolatban? Lesznek újabb feldolgozások rajta, vagy ez inkább figyelemfelkeltés volt az induló bandához?

 BNC: Az album kb. 1-2 hónapon belül kész, kiadó még egyenlőre nincs, de rajta vagyunk az ügyön. 12 saját, angol nyelvű dal lesz rajta, feldolgozások semmi esetre sem. Azokat igyekszünk a fellépésekre korlátozni, elvégre netről már többen ismerik. Ezen kívül van egy menetkész single, 5 trackkel, szépséges borítóval, ami már csak sokszorosításra vár.

Köszönöm szépen az őszinte válaszokat, sok szerencsét kívánunk a további terveitekhez, és reméljük hamarosan megnézhetjük a szépséges borítós új albumotokat :)

twogirls2b.jpg

Black Nail Cabaret Hivatalos Honlap 

Cassandra 

Music